نکات سرلاک دهی پرندگان | نحوه سرلاک دادن آموزش سرلاک جوجه طوطی

 

 

این آموزش برای تمام جوجه های طوطی سانان قابل استفاده میباشد (جوجه های عروس هلندی - برزیلی - کواکر - گرینچیک - ملنگو - شاه طوطی - مرغ عشق و سایر طوطی ها ...) در ادامه به صورت مرحله به مرحله تمام بخش ها معایب و مزایا سرلاک دهی , و نحوه انجام آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد با ما همراه باشید .

 

 

 

  آشنایی با سرلاک ( سرلاک چیست ) ؟  

 

سرلاک متشکل از ( مخلوطی از دانه ها , غلات , حبوبات , املاح و ویتامین ها و... به شکل آسیاب شده ) میباشد جالب است بدانید واژه "سرلاک" یک نام برند تجاری است که سالهای قبل شروع به تولید یک محصول خوراکی برای نوزادان کرد و این برند به سرعت در جهان خصوصا در خاورمیانه مشهور شد از بعد آن هر خوراک استارتر برای نوزادان و کودکان را با نام سرلاک میشناختند بعد از مدت کوتاهی شرکت های بیشتری شروع به تولید خوراک استارتر کردند . اما باید همینجا متذکر شویم برای طوطی سانان و در مجموع پرندگان نباید سرلاک انسانی استفاده نمود (علت آن وجود لاکتوز در ترکیبات است) سیستم گوارش طوطی و پرندگان قدرت و توان کافی برای هضم سرلاک انسانی دارای لاکتوز را ندارد به همین جهت میبایست حتما برای پرنده و طوطی خود سرلاک مخصوص پرندگان تهیه فرمایید و از دادن سرلاک انسانی خودداری کنید.

 

 

 

 

  سرلاک در چه زمانی باید استفاده شود ؟  

 

سرلاک در زمانی باید استفاده شود که والدین به جوجه خود بنا به علت های مختلف غذا ندهد جهت جلوگیری از گرسنگی و تلف نشدن جوجه پرنده باید از سرلاک استفاده نمود > مورد بعدی استفاده از سرلاک مربوط میشه به افرادی که تمایل دارند جوجه را به شکل دستی بزرگ کنند تا جوجه رام و اهلی بشه و با انسان رابطه نزدیک و خوبی بگیرد > مورد بعدی استفاده از سرلاک زمانی است که شخص پرنده ای در کوچه خیابان و حیاط وحش پیدا کرده که دچار آسیب و مشکل شده و توانایی غذا و آب خوردن ندارد در این زمان میشود از سرلاک استفاده نمود تا گرسنگی و تشنگی پرنده تا زمان بهبودی رفع گردد > مورد آخر استفاده از سرلاک در زمان های بیماری پرندگان خصوصا طوطی سانان میباشد حتی اگر پرنده بالغ شده و خود کفا باشد در زمان بیماری ممکن است از خوردن خوراک و آب خودداری کند در این زمان جهت جلوگیری از ضعیف شدن پرنده و تلف نشدن آن دادن سرلاک واجب میباشد .

 

 

 

 

  مارک های معتبر سرلاک مخصوص  "طوطی ها"  

 

از بهترین برند ها و مارک های معروف جهانی که امتحان خود را پس داده اند میتوان به شرکت های : اگزکت - تروپیکن هاگن - ورسله لاگا - کویکو - راف و ... اشاره کرد اما توجه داشته باشید برخی از این سرلاک ها در ایران متاسفانه به شکل غیر قانونی ساخته شده و تقلبی میباشند به همین جهت از فروشگاه های معتبر سرلاک را تهیه فرمایید تا متحمل آسیب به پرنده و ضرر به خود نشوید . در اینجا سوال براتون پیش میاد آیا از سرلاک های داخلی استفاده کنیم ؟ سایت بامبی پت به هیچ عنوان سرلاک های ایرانی را توصیه نمیکند بهتر است از سرلاک های معتبر وارداتی استفاده گردد .

 

 

 

 

  نکات بسیار مهم :  

 

دادن سرلاک با سرنگ و میله فلزی و کرمک تحت هیچ شرایطی برای افراد مبتدی و افرادی که در منزل میخواهند به پرنده و جوجه خود غذا رسانی کنند توصیه نمیگردد علت آن این است با ورود کرمک پلاستیکی و کرمک سرنگ و سرسرنگ فلزی با اشکال مختلف احتمال پارگی کیسه چینه دان و احتمال وارد شدن سر سرنگ به راه تنفسی پرنده وجود خواهد داشت در این زمان اگر سرلاک به جای مجرای گوارشی وارد مجرای تنفسی گردد پرنده تلف خواهد شد در این مساله به شدت تاکید داریم از سرنگ - سرسرنگ - کرمک و ... استفاده نفرمایید . افرادی از کرمک و سرسرنگ استفاده میکنند که تعداد زیادی جوجه را غذا رسانی میکنند و غذا دهی با قاشق کاری زمان بر خواهد بود اما فردی که در خانه یک یا دو پرنده سرلاکی دارد هم وقت کافی دارد هم حوصله غذا رسانی دارد پس هیچ بهانه ای برای استفاده از کرمک و سر سرنگ ها برای افراد مبتدی و جوجه های خانگی پذیرفته نیست . کافیست به دامپزشکی ها  و کلینیک های پرندگان سر بزنید روزانه چندین جوجه بخاطر گیر کردن کرمک در مجرای گلو و یا وارد شدن محتوای سرلاک به مجرای تنفسی به دامپزشک مراجعه میکنند که در بهترین حالت کرمک خارج میگردد و گاهی تعدادی از آنها تلف میشوند . سوالی برایتان پیش خواهد آمد پس چگونه به جوجه و پرنده خود سرلاک دهیم ؟ دادن سرلاک با قاشق چایی خوری کاری بسیار اسان و لذت بخش است علاوه بر آن جوجه مقدار غذای وارد شده به دهان را خودش تنظیم کرده و از طعم آن لذت میبرد در صورتی که سرنگ و سر سرنگ تمام محتوا را یکباره در چینه دان تخلیه میکند . با یک قاشق تمیز ضد عفونی شده ( برای جوجه های بسیار کوچک از قاشق های مخصوص سرلاک دهی یا قاشق چایی کوچک ) سرلاک را جلوی دهان جوجه بگیرید تا خود از آن بخورد و محتوای سرلاک را ببلعد در این زمان از دادن سرلاک زورکی با فشار و اجبار خودداری کنید بهتر است پرنده با میل خود تغذیه شود .( در زمان هایی که پرنده بیمار است و توانایی بلعیدن سرلاک را ندارد میتوانید با رعایت نکات ایمنی از سر سرنگ و کرمک استفاده کنید در این زمان جهت جلوگیری از تلف شدن پرنده این عمل قابل انجام است و چاره دیگری نیست )

 

 

 

 

 

  نحوه اماده سازی سرلاک : 

 

ابتدا مقداری آب را روی شعله قرار داده تا به نقطه جوش برسد سپس بنا بر مقدار عنوان شده در جدول زیر متناب با پرنده خود آب داخل یک ظرف شیشه ای مثل لیوان یا کاسه کوچک بریزید و سرلاک را در آن حل کنید کاملا مخلوط کنید . بگذارید دمای آب سرلاک تا 37 الی 40 درجه کاهش پیدا کند اگر دماسنج دارید دمای سرلاک را چک کنید اگر دماسنج ندارید یک قطره سرلاک روی ساعد دست بریزید اگر دست را سوزاند بگذارید مقداری خنک تر شود سپس با قاشق به جوجه خود سرلاک را بخورانید . نکات بسیار مهمی که حتما باید رعایت فرمایید را در این بخش باهم مرور میکنیم .

 

- نکته اول : تحت هیچ شرایطی سرلاک داغ و سوزاننده به جوجه ندهید دمای مجاز 37 الی 40 درجه است .

 

- نکته دوم : بعد از هربار دادن سرلاک با دستمال تمیز و نرم اطراف منقار , زیر گلو و هر ناحیه ای که سرلاک ریخته شده را به خوبی تمیز و پاک کنید . تمیز نکردن سرلاک از روی پر و پوست جوجه و پرنده باعث افزایش باکتری و بیماری های قارچی و عفونی خواهد شد پس حتما نظافت جوجه را بعد از هر بار سرلاک دهی رعایت کنید .

 

- نکته سوم : سرلاکی که یکبار درست و اماده شده را مجدد گرم نکنید و آن را استفاده نکنید سرلاک باید همیشه تازه و یکبار مصرف درست و آماده گردد .

 

- نکته چهارم : از جوش آوردن آب در ظروفی که احتمال مسمویت فلزی دارد جدا خودداری کنید همچنین از چایی ساز ها استفاده نکنید! آب را در قابلمه تفلون دار تمیز و یا کتری بجوشانید و استفاده کنید . تعداد پرندگانی که بخاطر مسمومیت های فلزی ناشی از ظرف جوش آورنده روی شعله کم نبوده پس حتما به این نکته توجه کنید .

 

- نکته پنجم : از دادن سرلاک سرد شده خودداری فرمایید .

 

- نکته ششم : در زمان سرلاک دهی با قاشق جوجه سرلاک را خودش میخورد و نیاز به فشار دادن قاشق در منقار جوجه نیست .

 

- نکته هفتم : بعد از هربار استفاده از ظروف را با آب داغ شسته تا از میکروب و باکتری های مضر جلوگیری شود .

 

 

 

 

  جدول مقدار مصرف : 

 

طبق جدول زیر میتوانید برای طوطی های متوسط جسته مثل عروس و گرینچیک و سایر ... سرلاک را مصرف نمایید :

 

 

معایب دادن سرلاک سفت به عروس هلندی:

یکی از معایب سفت بودن سرلاک این است که مقدار آبی که در سرلاک وجود دارد کم است اگر آب کم باشد بدن پرنده دچار کمبود آب می‌شود و در دفع فضله و سیستم گوارشی جوجه تاثیر منفی دارد , یکی از معایب دیگر این است که سرلاک سفت باعث دیرتر هضم شدن می‌شود و ممکن است در چینه‌دان پرنده بماند و حتی فاسد گردد .

 

معایب دادن سرلاک آبکی به عروس هلندی:

اگر سرلاکی که شما می‌سازید آبکی باشد، بیشتر ترکیب آن آب است و در این حالت آب زیاد است و مواد مغذی و غذایی کم است و باعث می‌شود که جوجه عروس به‌مرورزمان ضعیف شود. در این حالت مواد غذایی به‌اندازه کافی به بدن پرنده نمی‌رسد و حتی موجب اسهال میگردد .

 

بهترین حالت سرلاک برای سنین بالای 10 روزگی حالتی مابین ماست و دوغ است , یعنی نه خیلی ماستی شکل و سفت و نه خیلی دوغی شکل و شل , تعادل را حفظ کنید

 

امیدواریم از این مطلب نهایت استفاده را برده باشید

(تیم تحقیقاتی تخصصی بامبی بردز و بامبی پت)

نویسنده : جناب آقای مؤمنی

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش

سبد خرید